Mersin İşçi Avukatı

 İşçi avukatı, İş Hukuku alanında meydana gelen uyuşmazlıklarda işçiye profesyonel destek sağlayarak temsil eden avukatları tanımlamak için halk arasında kullanılan bir tabirdir. İş davalarında alanında uzman bir mersin işçi avukatı ile çalışmak, haklı olunan bir davada işçinin hak kaybına uğramasını engellemektedir. Hukuk büromuzda iş davaları alanında tecrübe ve uzmanlık sahibi avukatlarımız, arabuluculuk ve dava süreçlerinde profesyonel takip yaparak mağduriyet yaşamanızı engellemektedir.

Kıdem Tazminatı Alacağı Nedir?

Kıdem tazminatı alacağı, işçinin işten ayrılması halinde, işyerinde çalışırken harcamış olduğu emeğe karşılık olarak alması gereken yasal olarak düzenlenmiş bir tazminat hakkıdır. Kıdem tazminatı alabilmek için sağlanması gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilmektedir:

·         İşçinin ayrıldığı iş yerinde en az 1 yıldır kesintisiz olarak çalışıyor olması gerekmektedir.

·         İşçi ve işveren arasındaki iş sözleşmesinin belirsiz süreli bir sözleşme olması gerekmektedir.

·         İşçinin 4857 sayılı Kanuna tabi olarak çalışıyor olması gerekmektedir.

·         Kıdem tazminatı ödenmesi gereken durumlardan birisinin gerçekleşmesi gerekmektedir.

İş yerinden ayrıldıktan sonraki süreçte kıdem ve ihbar tazminatı gibi kanuni haklarınız noktasında hak kaybına uğramamak için alanında uzman bir işçi avukatı ile çalışmanız önemlidir. Hukuk büromuz iş ve iş alacakları alanlarında uzman kadrosu ile profesyonel destek vererek hak kaybı yaşamanızı engellemektedir.

Kıdem Tazminatı Ödenmesi Gereken Durumlar Nelerdir?

Kıdem tazminatı gerektiren durumlar, İş Kanununda sayılmaktadır. Bu durumlar şu şekilde listelenebilmektedir:

·         İşçinin emeklilik hakkının doğması

·         İşçinin emeklilik için gerekli gün ve prim sayısını doldurarak iş akdini sona erdirmesi

·         İşverenin haksız şekilde iş akdini sona erdirmesi

·         İşçinin askerlik görevini yerine getirmesi zorunluluğu nedeniyle iş akdinin sona ermesi

·         Kadın işçinin evlendikten sonraki 1 yıl içerisinde kendi isteği ile iş akdini sona erdirmesi

·         İşçinin sağlık durumu, iyi niyetin kötüye kullanılması, iş durması gibi haklı bir sebeple iş akdini sona erdirmesi

·         İşçinin vefat etmesi

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Kıdem tazminatı hesaplaması yapılması, uzmanlık gerektiren bir husustur. Bu nedenle işçilik alanına yönelik talep edeceğiniz tazminat miktarın mutlaka alanında uzman bir işçi avukatı tarafından yapılması önemlidir.

Kıdem tazminatı her yıl için 30 günlük brüt ücret dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Tazminata esas olan ücret ise işçinin iş sözleşmesi sona ermeden önceki son ay aldığı ücrettir. Kıdem tazminatı tutarına aile yardımı, çocuk yardımı, sosyal yardım, yol ve yemek masrafı, düzenli olarak ödenen ve bu şekilde bir gelenek haline gelen ikramiyeler gibi birçok kalem eklenmekte ve hesaplama bu kalemler doğrultusunda yapılmaktadır.

Tarafımıza işçilik alacaklarınız için başvuru yaptığınızda uzman avukatlarımız tazminat haklarınızı araştıracak ve kıdem tazminatı hakkınız olduğunun saptanması durumunda ise her bir kalemi dikkate alarak hakkınız olan tazminat miktarını belirleyecektir.

Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır?

Kıdem tazminatı almak için işvereniniz tarafından süresinde tarafınıza tazminat ödemesi yapılmaması halinde İş Mahkemesinde dava yoluna başvurmanız mümkündür. İşverenin hakkınız olan kıdem tazminatını süresi içerisinde ödememiş olması durumunda tazminat alacağınıza faiz işletilmektedir. Bu sayede dava sonunda işçi yalnızca kıdem tazminatına değil, kıdem tazminatını alamadığı süreye ilişkin faiz miktarına da hak kazanmaktadır.

Kıdem tazminatını dava yolu ile talep etmek isteyen kişilerin dava şartı olan zamanaşımı süresine dikkat etmesi gerekmektedir. İlgili yasal düzenlemeye göre kıdem tazminatının 5 yıllık zamanaşımı süresi içerisinde açılması gerekmektedir. Son olarak iş mahkemelerinde arabuluculuk şartı olduğunu da hatırlatmak gerekmektedir. Tüm bu süreçlerde mağduriyet yaşamamak ve alacaklarınıza kavuşmak için işçi avukatı desteği almanız oldukça önemlidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mersin Boşanma Avukatı

Mersin Avukat